ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΕΝ ΣΥΡΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΕΝ ΣΥΡΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

 

ΑΕΝ ΠΛ/ΣΥΡΟΥ

 

          ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ

 

Νέοι σπουδαστές

Η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό στη ζωή σας, γιατί με τις ευλογίες της εκκλησίας και τις ευχές τον παρισταμένων, εισέρχεστε στη μεγάλη Ελληνική Ναυτική Οικογένεια. Με την επιτυχημένη επιλογή του επαγγέλματος σας, θα υπηρετήσετε την Πρώτη Εμπορική Ναυτιλία στον κόσμο και με τα σύγχρονα πλοία της θα βρεθείτε σε κάθε γωνιά της Γής, γενόμενοι πρεσβευτές των πολιτιστικών ηθών και παραδόσεων της φυλής μας.

Στη Σχολή μας, εφαρμόζεται ως γνωστόν το σύστημα της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης. Το σύστημα αυτό το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνει την θεωρητική εκπαίδευση στη Σχολή και την πρακτική επί του πλοίου. Με τον τρόπο αυτό δίδεται η δυνατότητα να εφαρμόσετε στην πράξη τις γνώσεις που αποκτήσατε στη Σχολή και να γνωρίσετε τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στα πλοία.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας δεν έχετε καμία οικονομική υποχρέωση προς την πολιτεία. Το κράτος σας παρέχει δωρεάν ενδιαίτηση, σίτιση, βιβλία και εκπαίδευση από ένα εκλεκτό επιτελείο καθηγητών. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το σημερινό πλοίο με τον πολύπλοκο σύγχρονο εξοπλισμό του απαιτεί Αξιωματικούς πολύ καλά ενημερωμένους για την κίνηση του. Για τον λόγο αυτό η πολιτεία αναγνωρίζουσα την σημασία της ναυτικής εκπαίδευσης, αναβάθμισε δια νόμου τις Ναυτικές Σχολές, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα δημιουργώντας τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού που ανήκουν στην βαθμίδα της Ανώτερης Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, προσδίδοντας σε αυτές εξέχουσα θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Από σήμερα είστε μέλη της μεγάλης Ναυτικής Οικογένειας της πατρίδας μας. Με αίσθημα χαράς και στοργής σας υποδεχόμαστε στη Σχολή και σας συγχαίρουμε για την απόφαση σας αυτή. Το επάγγελμα που διαλέξατε απαιτεί θέληση, δύναμη, υπομονή, θάρρος, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία. Είναι για δυνατούς ανθρώπους. Μέσα στη Σχολή οι υποχρεώσεις σας περιορίζονται στην πιστή τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού και των διαταγών της Διοίκησης. Στην πειθαρχία, τον αλληλοσεβασμό και τον σεβασμό προς το προσωπικό και τους καθηγητές. Επίσης θα πρέπει να επιδείξετε πίστη στο σκοπό σας, φιλομάθεια, εργατικότητα και ήθος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι χωρίς τα προαναφερθέντα, τα οποία η Διοίκηση με σχολαστικότητα αξιώνει, δεν είναι δυνατή η αρμονική συμβίωση σας αλλά και η σωστή εκπαίδευση σας. Αποφοιτούντες από τη Σχολή, πρέπει να έχετε αποκτήσει όχι μόνο τις γνώσεις αλλά και την νοοτροπία που απαιτείται για να επιβιώσετε στις ιδιόρρυθμες συνθήκες του πλοίου.  Να είστε σεβαστοί από το πλήρωμα, το οποίο θα διοικήσετε; πολλές φορές σε καταστάσεις δύσκολες, Επιβάλλεται λοιπόν να μάθετε να αυτοπειθαρχείτε και αυτοδιοικείσθε.

Νέοι σπουδαστές,

H Ναυτιλία μας αποτελεί, τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στα πέρατα του κόσμου και είναι πηγή πλούτου για την ναυτομάνα ΕΛΛΑΔΑ, στηρίζοντας την Ελληνική Οικονομία με την εισροή συναλλάγματος και την απασχόληση Ελλήνων.

Η Ελληνική Ναυτιλία εδωσε, δίδει και θα δίδει το παρόν στις δύσκολες στιγμές τις πατρίδας μας. Αυτή τη ναυτιλία καλείστε να υπηρετήσετε και να την βελτιώσετε. Η ανάπτυξή της άλλωστε δεν είναι τυχαία - είναι καρπός μόχθου, οξυδέρκειας, τόλμης και γνώσης, χαρακτηριστικά της φυλής μας. Να την αγαπήσετε όχι μόνο γιατί είναι, το μέλλον σας, αλλά γιατί αποτελεί βασικό στοιχείο προόδου της πατρίδας μας.

Τελειώναντας, θά ήθελα να σας συγχαρώ και πάλι για την επιλογή σας. Σας εύχομαι υγειά και καλή πρόοδο και σας καλώ να αναφωνήσουμε:

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

                                                                 Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

                                                ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ Λ.Σ. ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ Ν.  

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΠΕΝ Ε. ΚΟΥΖΙΛΟΥ

Σεβασμιώτατε,

Κ.Βουλευτά,

Κ.Δήμαρχε,

Κ.Διοικητά,

Κυρίες και Κύριοι,

 

      Είναι ιδιαίτερη η χαρά, η τιμή αλλά κι η συγκίνηση που και σήμερα βρισκόμαστε κοντά σας στην εορτή της υποδοχής των νέων σπουδαστών αυριανών συναδέλφων.

 

     Αν μη τι άλλο μας φέρνουν μνήμες αρκετών χρόνων πίσω όταν και εμείς σε μια ανάλογη τελετή κάναμε το ξεκίνημά μας.

Κάναμε τα πρώτα μας βήματα.

 

Νέοι σπουδαστές,

Αυριανοί Πλοίαρχοι και συνάδελφοι,

 

      Πρέπει να γνωρίζετε ότι το επάγγελμα που επιλέξατε, είναι ένα επάγγελμα διαφορετικό απο τα συνηθισμένα και για δυνατούς χαρακτήρες. Εχει μεγάλες απαιτήσεις, μεγάλες υποχρεώσεις. Είναι σύγχρονο και απαιτεί πολλές και ποικίλες γνώσεις. Θέλει όμως καρδιά. Και δείξατε οτι την έχετε, με αυτή την επιλογή σας.                                 

 

Η θάλασσα, είναι ο χώρος που ο Ελληνας μεγαλούργησε, απο αρχαιοτάτων χρόνων. Κράτησε ζωντανό τον πολιτισμό μας, τις ρίζες μας, την κουλτούρα μας.

Μέσω αυτής, την διέδωσε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η θάλασσα, είναι συνυφασμένη με την εθνική μας ανεξαρτησία, πάντα συνδεδεμένη με την πρόοδο, την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Γιατί Ελλάδα δεν είναι ένα μικρό κομμάτι στεριάς, που βρέχεται απο θάλασσα, είναι η ίδια η θάλασσα, που αγκαλιάζει αυτό το μικρό, μα τόσο όμορφο κομμάτι στεριάς, που λέγεται Ελλάδα.

 

      Καλώς ήλθατε νέοι σπουδαστές. Πρέπει να μάθετε οτι ο χώρος που επιλέξατε για να σταδιοδρομήσετε, θέλει ήθος ξεχωριστό, σεβασμό προς όλους και κυρίως προς το αξίωμά σας.

 

      Ξέχωρα απο τις γνώσεις και τα μυστικά του επαγγέλματος που οι καθηγητές σας θα σας διδάξουν, θα καλλιεργήσετε το θάρρος και την οξυδέρκεια, το ήθος και την υπερηφάνεια, την αυταπάρνηση και την αποφασιστικότητα, ώστε, όταν αποφοιτήσετε και αναλάβετε τα υψηλά καθήκοντα σας, να είστε οι άξιοι συνεχιστές του κλάδου μας.

Ενός κλάδου, όπου η ικανότητα του, μας έχει κάνει σεβαστούς σ’όλο τον κόσμο,  μοναδικούς και περιζήτητους.

 

Και είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’αυτό.

 

Με τον αέρα της νιότης σας και τις ιδέες σας , κάντε την δική σας επανάσταση, ώστε επιβάλλοντας τους δικούς σας κανόνες αυτοσεβασμού και πειθαρχίας, να πετύχετε αυτά που έχετε ονειρευτεί με αυτή την επιλογή σας.

 

      Ταυτόχρονα, απομονώστε, απομακρύνετε αυτούς που στο βωμό των ξένων προς εμάς σκοπιμοτήτων, θέλουν να σας εκμεταλλευτούν. Να σας καπελώσουν. Να κρυφτούν πίσω σας.

 

      Καλώς ήλθατε, νεαροί συνάδελφοι και αυτή η φετινή προσέλευση να γίνει και η αιτία να αλλάξουν κάποια μέτρα, ώστε να μη σας απογοητεύσουμε. Να σας κρατήσουμε κοντά μας. Θέλουμε την φρεσκάδα σας, τον αέρα σας, θέλουμε τις ιδέες σας και τα νιάτα σας.

Κι εδώ είναι που η Πολιτεία καλείται να παίξει τον σημαντικό, τον διαφορετικό της ρόλο. Με περισσότερο ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Εδωσε τα πρώτα δείγματα. Χρειάζονται όμως κι άλλα.

    Ας φροντίσει για την συνέχεια.  Η βοήθεια θα είναι, είμαι σίγουρος γι’αυτό, απ’ όλους : εφοπλιστές, φορείς και ενώσεις. Οι ικανοί και με υψηλή μόρφωση Πλοίαρχοι είναι αυτοί που στηρίζουν τη Ναυτιλία μας. Είναι το ισχυρότερο όπλο με το οποίο θα περιχαρακώσουμε την ηγεμονία μας στο Παγκόσμιο Ναυτιλιακό στερέωμα.

      Να κατανοήσει, οτι η εκπαίδευση δεν μπαίνει στην ζυγαριά των συν και πλην. Χρειάζεται την διαφορετική σκέψη, που ήδη δείχνει. Ας φροντίσει όμως, να την μεταβιβάσει και σ’αυτούς, που δυστυχώς, έχουν άλλη άποψη και φέρνουν εμπόδια. Οι Πλοίαρχοι είναι οι στυλοβάτες της Ναυτιλίας, που με τη σειρά της, αποτελεί τον σταθερό πυλώνα της Εθνικής μας Οικονομίας.

Της μόνης δραστηριότητας για την οποία η χώρα μας είναι παγκοσμίως γνωστή και βεβαίως σεβαστή.

      Μην απογοητεύουμε τον νεαρό δόκιμο, κύριοι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, και τον διώξουμε. Η παραφροσύνη του πρόσφατου παρελθόντος, έκανε αρκετό κακό. Φτάνει.

Ας φροντίσουμε να του προσφέρουμε σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σημερινών πλοίων και όχι μόνο.

-     Ας του δώσουμε σωστούς και σωστά αμοιβόμενους καθηγητές, που θα του διδάξουν, όχι μόνο τα μαθήματα και τις άλλες ειδικές γνώσεις, αλλά  σε συνεργασία και με τη Διοίκηση, να του δώσουν  όλα εκείνα τα πολύτιμα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα Πλοίαρχο. Και πρώτα απ’ όλα, εντιμότητα, θάρρος, υπερηφάνεια και βεβαίως,  σεβασμό και πειθαρχία.

-    Να του δώσουμε καλύτερη προοπτική.

-    Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των σπουδών του.

-    Κοινωνική καταξίωση.

 

Κα Καλώς Ηλθες λοιπόν νεαρέ δόκιμε,

Το επάγγελμα μας δεν είναι μόνο δύσκολο. Είναι ιδιαίτερο, ξεχωριστό, γοητευτικό, γενναίο. Είναι όμορφο. - Θα σε κάνει περήφανο.  

Θα σου δώσει τη δυνατότητα, γρήγορα να αναρριχηθείς στις υψηλότερες βαθμίδες και να κυβερνάς τα σύγχρονα και μοντέρνα μεγαθήρια κάθε κατηγορίας πλοία.

Θα σου δώσει γρήγορα υψηλά οικονομικά οφέλη. Θα σου δώσει  τη δυνατότητα να εξελιχθείς σε στέλεχος της Ναυτιλίας μας, στα γραφεία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

      Καλώς ήλθες στη μεγάλη οικογένεια των Πλοιάρχων, στη μεγάλη οικογένεια της Ναυτιλίας.

      Σου εύχομαι καλή πρόοδο και όταν με το καλό αποφοιτήσεις να έχεις πάντα καλά ταξίδια, ο Άη Νικόλας πάντα στην πλώρη σου και κάθε φορά να γυρνάς σπίτι σου, στην οικογένειά σου, με υγεία και χαρά. Σε μια γωνιά δε του μυαλού σου πάντα να υπάρχει χώρος για την Ακαδημία σου, τη σχολή μας, τη διοίκηση και τους καθηγητές σου, τους συμμαθητές σου και την ωραία Σύρο με τους φιλόξενους κατοίκους,  την ιστορία της και τις ομορφιές της, την οποία και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ζεστή της φιλοξενία που απλόχερα  τόσα χρόνια μας παρέχει και είμαι βέβαιος ότι θα εξακολουθήσει και στα χρόνια που έρχονται.