ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ THN ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ Υ.Ε.Ν. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΠΕΝ

Αναφερόμενοι στην απόφαση του Υπουργού σχετικά με την συμπλήρωση του ΕΑΝ-9 έχουμε να σχολιάσουμε τα ακόλουθα :

  1. Δεν καταργείται η απαγόρευση απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Είναι πάγια η θέση της ΠΕΠΕΝ, ότι η απαγόρευση απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών πρέπει να ισχύει και με ευθύνη των αρχών μόνο. Οτιδήποτε διαφορετικό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
  2. Στις επιχειρούμενες τροποποιήσεις σε 3 δρομολογιακές γραμμές δεν αντιλαμβανόμεθα την χρησιμότητα, την βοήθεια ή την εξυπηρέτηση που θα προσφερθεί στον επιβάτη ή στο πλοίο.
  3. Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι σε τέτοια θέματα η απόφαση θα πρέπει να είναι  των αρμοδίων αρχών, οι οποίοι σε συνεργασία με την ΕΜΥ, θα είναι οι μόνοι που θα έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
  4. Με αυτήν την τροπολογία προσπαθούν να μεταθέσουν ευθύνες στον Πλοίαρχο, ο οποίος ξέχωρα απ’όλα τα άλλα πολλά, σοβαρά και μεγάλα καθήκοντα, τα οποία με αποτελεσματικότητα, ικανότητα και πολλές φορές αυταπάρνηση, εκτελεί και επιτελεί, θα αναγκαστεί σε μια διαρκή αντιπαράθεση με πλοιοκτήτες, αρχές και επιβάτες που όλοι θα έχουν γνώμη και γνώση.
  5. Σίγουρα, το καθεστώς που διέπει την διαδικασία απαγόρευσης λόγω καιρού, οι περιοχές που είναι μετεωρολογικά χωρισμένα, το Αιγαίο και οι θάλασσες μας γενικότερα, των δρομολογιακών γραμμών και πολλά άλλα, χρειάζονται επανεξέταση και σχεδιασμό από την αρχή. Σε τούτο βοηθά η τεχνολογία που θεωρούμε ότι σ’αυτό τον τομέα είναι προχωρημένη με πληθώρα εξελιγμένων συστημάτων, ακόμη και εικόνας σε real time.
  6. Για άλλη μια φορά να τονίσουμε, καθ’όσον ακούστηκαν και οι γνωστές κραυγές, ότι το πρόβλημα στην Ακτοπλοΐα δεν είναι ούτε τα πλοία, τα οποία είναι μεγάλα, σύγχρονα και βεβαίως ασφαλή, ούτε η θάλασσα και η δύναμη της, την οποία και αγαπάμε και σεβόμαστε, αλλά η κακή , η κάκιστη κατάσταση των περισσοτέρων λιμανιών της χώρας ιδιαίτερα στα νησιά μας. Σ’αυτά να δώσουν προτεραιότητα και ας αφήσουν τον Πλοίαρχο. Και επιτέλους ας αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους στο κομμάτι που τους αναλογεί.
  7. Αλήθεια για τα RO-RO δεν υπάρχει πρόβλημα; Δεν μεταφέρουν επιβάτες ή δεν έχουν πλήρωμα ;

Επομένως το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο, πολύπλοκο και θέλει μελέτη από ειδικούς και βεβαίως και γνώμη  από Πλοιάρχους που βιώνουν αυτά τα φαινόμενα.  

Σίγουρα η λύση δεν είναι η «υπεύθυνη δήλωση» του πλοιάρχου, την οποία δεν θα δεχθούμε και δεν θα καταθέσουμε ποτέ.

Εντολή Διοικητικού Συμβουλίου